Свържете се с нас:
              6600, гр. Кърджали, Парк "Простор", Стадион "Арена Арда"

Туристически информационен център
Община Кърджали
BG  |   EN

Лирата на Орфей


Сподели във Facebook

През ноември 2006 г.  беше открита Монументалната пластика “Лирата на Орфей” и обновеното кръгово пространство пред автогара „21 век”. Откриването беше тържество  на красотата, на  духовността, на  стремежа ни да превърнем едно пространство от града ни  в нов символ на Кърджали.

“Лирата на Орфей” е на място, където се срещат четири пътя и се сливат в кръг, който означава безкрайност. Композицията съчетава по един неповторим начин шепота на водата на една вечна река, която пресича града ни, лъкатушещите родопски пътища, зеленото на Родопа планина и слънцето, което свети най-много дни през годината над нашия град.

Внушението на тази абстрактна пластика е различно за всеки.Тя е символ на нашето гостоприемство, врата към света и послание към тези, които ще дойдат след нас. Тази лира е и символ на нашата обич към Кърджали, на желанието ни да живеем в по-подреден, уютен и красив град.

Автор на композицията е скулптурът Зиятин Нуриев, а пластиката е изработена от фирма “Гаспар Годо”. Околното пространство е оформено по идея на доайена на ландшафтните архитекти проф.Кръстан Каракашев.

„Всяко споменаване на имената на Родопа планина, на Кърджали е докосване до битието, до фантазията на древността. Тук, в Кърджали, се преплитат митове и реалност, минало и настояще.

Хора и богове изживяват по еднакъв начин съдбата на Планината. Тук над този град, може би, се извършва прегръдката на Земята и Небето. Тази прегръдка напомня за Сътворението. Затова думите на родопчанина са пълни с метафори, песните – с възхвала, а пластиките – с въздишки. И тази пластика, която ще бъде един от новите символи на Кърджали е една въздишка…”

 

КАК ДА НИ НАМЕРИТЕ

Адрес: гр. Кърджали, бул. „България“ 92
Координати: 41.633912, 25.377957

Лирата на Орфей

ЗА КОНТАКТИ С НАС

Запитване