Свържете се с нас:
              6600, гр. Кърджали, Парк "Простор", Стадион "Арена Арда"

Туристически информационен център
Община Кърджали
BG  |   EN

Водно огледало


Сподели във Facebook

През 2009 година Кърджали се сдоби с „водно огледало”. Изграждането на това съоръжение е мечта с  десетилетна история. Местната и държавната власт  са  осъзнавали важността на този обект както в икономически, така и в екологичен, туристически, спортен и културен аспект, но по различни причини корекцията на река Арда и изграждането на плавателния канал са останали само мечта доскоро.

Проектът “Укрепване на бреговете на р.Арда в района на град Кърджали” е комплексен строеж и се състои от 10 подобекта. Масивен яз с подпорни стени по двата бряга оформят водно огледало с дължина 3 километра и ширина 160 метра.

Два главни колектора /І и VІІ, както и дюкер по дъното на реката/ по левия и десния бряг събират каналните води с разчет бъдещото им отвеждане до пречиствателната станция за отпадни води на града. Проектирането на тези отговорни съоръжения е извършено от “Енергопроект-хидроенергетика”АД-София с ръководител инж.Димитър Попов и главен проектант инж.Фани Вутова.

Строителството е дело на сдружение “Арда-Кърджали”, на което се падна тежката задача да финализира и изгради най-отговорното съоръжение Долен яз. Язът е уникално хидротехническо съоръжение по своята големина и пропускателна способност – 9 сегментни затвори с хидравлично задвижване, създаващи дълбочина при яза 4,50 м при затворено положение, а при работещи турбини – 5,30 м  - с пропускане на 160 куб.м. в секунда.

Проектът за плавателния канал е на стойност около 77 милиона лева. Реализирането му даде възможност вместо досегашните необлагородени зони около реката да имаме коригирано корито, почистено от отпадни води и растителност.
Нощното осветление и красиви ажурни пана на оградата по цялата дължина на двата бряга на р.Арда промениха облика на реката и града, който е един от най-красивите в страната. Още преди официалното откриване този обект започна да привлича гости и се превръща в един  от символите и  атракциите на Кърджали.

 

КАК ДА НИ НАМЕРИТЕ

Координати: 41.626326, 25.374829

Водно огледало

ЗА КОНТАКТИ С НАС

Запитване