Свържете се с нас:
              6600, гр. Кърджали, Парк "Простор", Стадион "Арена Арда"

Туристически информационен център
Община Кърджали
BG  |   EN

Енорийски православен храм “Св. Георги Победоносец”


Сподели във Facebook

Сградата е трикорабна, кръстокуполна църква с вградена камбанария., намираща се в центъра на града датира от първата половина на ХХ в. Златните й кубета привличат миряни от близо и далече. Църквата „Свети Георги Победоносец“ е първият построен храм в Източните Родопи след освобождението им през 1912 г. Първата копка е направена на 27 юни 1926 г. На 28 октомври 1928 г. храмът е осветен от епископ Харитон. Стените са изографисани и “благоукрасени” през 1954 г. по времето на епископ Стефан.

Иконостасът и останалата дърворезба са дело на Филип Иванов Филипов, а останалите стенописи и иконите – на художника Г. Желязков. През 1954 – 1955 г. се възобновява старата иконография на художника Петър Джамджиев и декоратора Милчо Каролев.

Към нея е изградена енорийски център, в който всяка година се организират летни лагери по богословие за деца от различни етноси.

Впечатление прави чешмата с изображение на Свети  Георги, а позлатените кубета привличат погледите на жителите  и гостите на града. Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение и се посещава от немалко туристи и гости на Кърджали.

КАК ДА НИ НАМЕРИТЕ

Адрес: 6600 Кърджали Център, Кърджали
Координати: 41.643745, 25.371992

Енорийски православен храм “Св. Георги Победоносец”

ЗА КОНТАКТИ С НАС

Запитване